Hibrit Otomobil Teknolojisi
Değişen ve gelişen otomotiv sektöründe en çok ilgi çeken teknolojilerden olan hibrit araçlar, küresel bir problem olan enerji sıkıntısını en aza indirmek için üretilen araçlardır. Ayrıca zehirli gazların salınımı ile atmosferin delinerek meydana getirdiği küresel ısınma sorununu ortadan kaldırmak için yapılan çalışmaların odak noktası haline gelişmiştir. Hibrit araçlar, geleneksel benzinli araçlardan farklı olarak çok daha akıllı, çevreci ve verimli teknolojiler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hibrit Otomobil Varyasyonları
Temel olarak 2 veya daha fazla enerji kaynağına sahip olan hibrit araçlar çeşitli varyasyonlar ile üretilmektedir. Genel olarak ise içten yanmalı motor ve bir elektrik motoru barındırırlar. İçten yanmalı benzin motoruna ek olarak geliştirilmiş batarya sistemleri, elektrik motoru ile temasta olan jeneratör sistemleri de hibrit teknolojilerine dahildir.
Hibrit araçların yakıt verimliliği ise geleneksel benzinli motorlara göre %40 oranlarında daha fazladır. Bunun asıl nedeni ise akıllı kontrol sistemine bağlı olarak 5 farklı fazda motora işleyiş kazandırılması ve verimin en üst düzeye çıkarılmasıdır.
Hibrit Otomobil Fazları
Araç çalıştırıldıktan sonra düşük hızlarda seyir halindeyken kullanılan elektrik motoru, bataryadaki enerjiyle beslenir, aracın hareket edebilmesi için gerekli olan gücü sağlar. 40 km’ye kadar olan seyir durumunda birinci faz işler. Standart sürüş diye tabir edilen faz ise ikinci fazdır. Hibrit otomobil şehir içi hız limitini artırmadan seyir halindedir.
- İlk fazda çalışmaya başlayan elektrik motoruna ek olarak benzin motoru da çalışmaya başlar. Benzin motorunun gücünü ikiye ayırır ve yarını jeneratörü çevirip elektrik üretmesi için, yarısını da mekanik çekiş için harcar.
- İkinci fazda batarya pasif konumdadır. Bu fazın temel amacı şehir içi düşük hızlarda aracın özellikle trafik ışıklarında dur-kalk yaparak gücünü gereksiz olarak tüketmesini engellemektir.
- Üçüncü fazda hibrit otomobil şehir içi hızlarından daha yüksek bir hızda hareket halindedir. Hızının ivmeli bir şekilde artması ile pasif konumda olan batarya aktif konuma gelir. Bataryaya bağlı olan elektrik motoru çalışır konumda benzin motoruna güç katkısında bulunur.
- Aracın fren yapması ve yavaşlaması halinde dördüncü faz devreye girer. Akıllı motor sistemi sayesinde benzin motoru durdurulur ve araç için elektriksel güç sağlayan motor, aksine jeneratör gibi görev yapmaya başlar. Fren yaparken ortaya çıkan kinetik enerji, elektrik enerjisine dönüştürülerek bataryada depolanır.
- Beşinci fazda ise araç durmuş haldedir. Bu fazda bataryanın şarj edilmesi gerekir. Benzin motoru çalışırken jeneratör sayesinde batarya şarj edilir, araç bir sonraki sürüşe hazır hale getirilmektedir.