Epoksi Zemin Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?
Yapı sektörü için zemin kaplama malzemeleri çok büyük önem taşır. Epoksi zemin kaplamaları son dönemde birçok farklı alanda kullanılabilen ve kullanıcılarına çok sayıda avantaj sunan malzemelerden bir tanesidir.
Beton yüzeyinde ortaya çıkabilen kimyasal ya da fiziksel oluşumların önüne geçmek adına kullanılan malzeme epoksi zemin kaplama malzemesidir. Epoksi zemin kaplamasının uygulandığı alanlarda beton yüzeyine göre çok daha pürüzsüz bir zemin elde etmek mümkün olmaktadır.
Epoksi Zemin Kaplamanın Özellikleri Nelerdir?
Epoksi zemin kaplamanın çok sayıda yapıda tercih edilmesinin ana sebebi özelliklerinin son derece etkileyici olmasıdır. Bazı yapılarda bu özellikler vazgeçilmez olduğundan devamlı olarak tercih edilir.
- Döşeme ile çok güçlü bir bağa sahiptir.
- Kimyasal maddelerin olumsuz etkilerine karşı harika bir direnç gösterir.
- Sıvı malzemelerin döşemelere verebileceği zararları engellemek isteyenler için en doğru tercihtir.
- Esnek bir yapıda olan epoksi zemin kaplamanın aşınma direnci de yüksektir.
- Basınca son derece dayanıklıdır.
- Temizlenmesi oldukça kolaydır. Hijyenik bir ürün olarak gösterilebilir.
- Çatlama problemleri yaşanmaz.
- Epoksi zemin kaplama çok hızlı bir biçimde uygulanabilmektedir.
- Çok çabuk kürlenme imkânı sunmaktadır.
- Uygulama alanlarında son derece estetik bir görüntü ortaya çıkarır.
Epoksi Zemin Kaplama Nasıl Yapılır?
Epoksi zemin kaplamasının uygulanmasında 8 farklı aşamadan bahsetmek mümkündür.
1- Zemin Hazırlığı
İlk olarak kaplamanın uygulanacağı zeminin hazırlanması gerekmektedir. Epoksi malzeme zeminin şeklini alacağından zeminin düz bir yapıda olması şarttır.
2- Beton Yüzeyinin Astarlanması
İkinci aşama ise beton yüzeyinin astarlanmasıdır. Betonun sahip olduğu yüzey özellikleri ve nem oranına göre astar malzemesi seçilir. Sert bir fırça, rulo ya da mala ile birlikte astarlama işlemi yapılabilecektir.
3- Epoksi Malzemenin Uygulanması
Yapılarda epoksi zemin kaplama işlemi birçok farklı ürün ile gerçekleşebilir. Çünkü epoksi malzemeler de kendi içerisinde 8 farklı çeşide ayrılmaktadır. Uygulamalar yapılırken hangi çeşit malzemenin kullanıldığı, kaç kat uygulanacağı ve uygulama araçları değişiklik gösterebilir. Bu etmenlerin tamamı üretici firmalar tarafından ambalajların üzerinde açıklanmaktadır. Bu direktiflere uygun hareket etmek her zaman en doğru karar olur.
Hangi epoksi malzemenin seçileceğine karar verirken betonun türü ya da nem miktarına dikkat edilebilir. Bunun yanı sıra kullanım alanları da son derece önemli bir kriterdir.
4- Sistemin Takviyesi
Beklenmedik olayların yaşanmasının ardından döşemede çatlaklar ya da beton derz yerlerinde sorunlar meydana gelir. Bu noktalara cam dokuma kumaş ile müdahale edilmesi ve sorunun ortadan kaldırılması gerekecektir.
5- Kaplamanın Kürlenme İşlemi
Epoksi zemin kaplamaların uygulanma aşamasındaki son aşama kürdür. 15-20 °C sıcaklıkta 1-3 gün süreyle bekletilmesi şarttır. Eğer üzerinde yoğun bir trafik olacaksa bu süre 7 güne uzatılabilir.