Diyet Yapmak Depresyona Sebep Olur mu?
Bazı durumlarda hastalıklı insanların yeme içmeye normal insanlardan daha fazla yüklendikleri görülür. Mesela depresyona giren insanlarda gıda tüketiminin arttığı kanıtlanmıştır. Vücut kimyasının bozulmasına neden olan depresyon ,hormonların çalışma düzenin bozarak stres hormonunu salgılanımını arttırır. Kişiler bu stres hormonunu bastırabilmek için daha çok yemeğe ve abur cubura meyil ederler. Daha çok yemek yemek bir nevi stres hormonuna karşı bir kazanım sağlar ve insanı tatmin eder.
Hormonlar kilo almada çok önemli yer tutarlar. Tiroid hormonu , kortizon ve insülin gibi hormonlar kilo üzerinde doğrudan etkili hormonlardır. Kişilerde diyabet gelişiminde önce insülin hormonunun geliştiği görülmüştür. Bilim adamlarının araştırmasına göre şişmanlayan kişide önce aşırı yağlanma görülüyor daha sonra bu insülin direncine dönüşüyor.Bu olumsuz değişim diyabete kadar gidiyor. Şişmanlığa yol açan bir başka sebep ise böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması.
Obezlerde kortizonun yağ dokusunda fazla salgılandığı da son yıllarda ortaya çıkmıştır. Bu hormonun fazla salgılanması daha fazla kilo almaya neden oluyor. Hormonların dengesizliğinde ise en büyük nedenlerden biri depresyon olarak görülüyor.