Çocuğunuzda Demir Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Demir, kanda oksijen taşıyıcı madde olan hemoglobinin yapımı için gereklidir. Demir eksikliğinin önemli bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Bu hastalık vücutta kan hücrelerinin azalmasına sebep olur. Çocuklarda sıklıkla ortaya çıkan bu sağlık problemi şayet zamanında tedavi edilmez ise çocuğun gelişimini ciddi manada etkileyebilir.
Çocukta Demir Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
- Şayet çocuğunuzda demir eksikliği varsa bazı belirtiler gözlemlenir. Bunlar;
- İştahsızlık
- Çabuk yorulma
- Dikkat eksikliği
- Davranış bozuklukları
- Saçlarda dökülme
- Tırnakların çabuk kırılması ve tırnak üzerinde oluşan beyaz tabaka
- Halsizlik
- Toprak Yeme İsteği
- Solgun cilt
- Baş dönmesi
- Nefes darlığı
Bu gibi belirtilerden bir ya da birkaçını çocuğunuzda gözlemliyorsanız demir eksikliği olabilir. Demir eksikliği eğer uzun süre devam etmiş ise çocukta zihinsel gelişim yavaşlaması görülebilir. Bunun yanında kalp yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıklar da gözlemlenebilir. Bu sebeple çocuk durum ve davranışları sıklıkla kontrol edilmelidir. Bu belirtiler mevcut ise mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekebilir.
Demir ihtiyacı besin takviyesi ile giderilir. Bu sebeple demir ihtiyacını karşılayacak besinler tüketilmediğinde bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bebeğin anne karnından alacağı demir doğum sonrası ortalama 6 aylık süreçte ona yetmektedir. Normal gıdaya geçildiği takdirde ise mutlaka demir yönünden zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. Demir yönünden zengin yiyecekler arasında ise kırmızı et, bezelye, tavuk, fasulye, ıspanak, yumurta sarısı bulunmaktadır.