Bilgisayar Göz Yorgunluğu Nedir?
Artık, yaşadığımız dünyanın olmazsa olmazı haline gelen bilgisayar, birçok alanda kullanılan ve ihtiyaçları karşılayan bir teknoloji harikası. Bu yüzden bilgisayarın insanlara birçok fayda sağladığı da bir gerçek. Fakat tamamen zararsız olduğunu da söylemek yanlış olur.
Özellikle, bilgisayar başında günde 8 saat çalışan kişilerden sağlık problemleri olduğunu duyabilmek mümkün. Bunlardan en yaygın olanı ise, göz yorgunluğudur. Gün içerisinde sürekli bilgisayar ekranına bakan bir kişi, tüm dikkatini ekrana yoğunlaştırdığı için gözleri bir süre sonra yorulmaya başlar ve bu durum, ileride bazı göz hastalıklarına bile sebep olabilir.
Bilgisayar Göz Yorgunluğunun Sıklıkla Görülen Belirtileri
Sürekli olarak ekrana baktıktan sonra, göz kapaklarının üzeri ağrımaya ve gözler yanıp, sulanmaya başlar. Çoğu zaman kişi, gözlerini ekrandan çektiğinde gözleri, bir anda bulanıklaşır ve ne kadar yorgun olduğunu fark eder.
Hatta tekrar ekrandaki yazılara baktığında, kelimeleri görmekte sıkıntı yaşar ve bazı harf veya sayıları çift görmeye başlar. Bunun dışında gözler kızarır ve ışığa karşı daha hassas olur. Etrafına baktığında ışık hareleri görmeye başlar ve biraz süre geçtikten sonra, görüş açısı tamamen düzelir.
Fakat göz yorgunluğu beraberinde baş ağrısını da getirir. Bunun dışında kişi, boyun ve sırt bölgesinde de ağrılar hissetmeye başlar. Bu yüzden bu belirtileri yaşayan kişiler, mutlaka bir göz doktoruna görünüp muayene olarak, gözlerinin bozuk olup olmadığını kontrol ettirmelidir.
Bilgisayar göz yorgunluğu aslında gözlerin bozulmasına sebep olmaz, sadece var olan bir hastalığın daha da belirginleşmesine, belki de ilerlemesine sebep olurlar. Kişide, göz bozukluğu yoksa bile gün içerisinde yorgun düşer ve baş ağrısı yaşar. Bu yüzden arada bir gözlerini ekrandan çekip, kapatarak dinlenmesi ve çok ışıklı bir yerde olması gerekir.