DNA Bilgisayarları Nasıl Çalışır?
DNA bilgisayarlarının ne olduğunu ve ne için kullanıldığını biliyor musunuz? DNA bilgisayarları insanoğluyla ilgili tüm bilgileri toplama ve tutma özelliğine sahip bilgisayarlardır. Bu bilgisayarların üretilmesinde ise DNA’nın replikasyonu ve bu sayede sürekli olarak kendini yenileyerek çoğalması fikri yer alıyor.
Bu fikrin tarihte ortaya çıkışı ise 1994’te Leonard Adleman ile başladı. Adleman yaptığı çalışmalar vasıtasıyla DNA molekülünün yapısını kullanarak karmaşık matematik problemlerinin çözülmesini amaçlamıştır. Bu düşüncesiyse DNA’nın evrendeki en komplike varlıktan en basitine kadar bütün canlıların fonksiyonlarını kodlamasından kaynaklanmıştır.
DNA Bilgisayarları Örnekleri Nelerdir?
Call Tech, bu bilgisayarlardan birini geliştirdi ve geliştirdikleri sistem DNA’daki 6 bitlik komutları kullanarak program oluşturabilen bir sistemdi. Fakat normal bilgisayarların aksine bu bilgisayarlar yalnızca belirli işlemleri yerine getirebiliyor. Bilgisayar ‘sıra’ olarak adlandırılan parçaları birleştirerek komutlar oluşturuyor ve bu parçalar yanlışları düzeltmeye yardımcı DNA sıralarını kullanıyor, bu işlemin hata oranı sıradan bir bilgisayarın çok üstünde olmasına karşın kopyalama, sıralama, kararlı ve ya rastgele yollar belirleme, belli bir yere kadar sayma gibi pek çok işlemi yerine getirebilmekte. Bilgisayar gerekli verilere ulaştırıldıktan sonra ise bir programın oluşması bir güne yakın bir süreç gerektiriyor.
Söz konusu bilgisayarları Manchester Üniversitesi’nden Prof. Ross D. King şöyle aktarıyor:
“Bir labirentte bulunan bilgisayar çıkış yolunu arıyor ve sonunda sağa yahut sola gideceği bir yol ayrımına geliyor. Bu noktada bilgisayarın tek bir yolu seçip o yoldan sonuca ulaşması gerek. Fakat yeni nesil bilgisayarlar bu noktada kendini çoğaltarak her iki yola da gidebilir böylece sonuca daha çabuk ulaşmış olur.” diyor. Profesör konuşmasının devamındaysa normal bilgisayarlardaki sabit sayıda yonga bulunması ve arttırılamaması problemine şu şekilde değinmektedir: “Normalde bilgisayarlarda kullanılan silikon yongalar yerine yeni nesil NUTM bilgisayarlarda DNA modüllerini kullandığımız için mümkündür. Kuantum bilgisayarların girdikleri labirentte simetri varsa yine iki yola çoğalarak giderler. Bunu yaptıkları durumda çözmeleri gereken diğer labirentlerde çoğalamazlar ve doğal olarak bu durum onları sınırlandırır.”
DNA Bilgisayarlarının Faydaları Nelerdir?
Normal bilgisayarlardaki gibi elektronik devreler DNA bilgisayarlarında bulunmadığından, bunun yerine DNA bellek, organik RAM ve genetik devre bulunan sensörler yer almaktadır. Bu sensörler aracılığıyla oda sıcaklığı, nem vb. ölçümler yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra gelecekte teknolojinin de gelişmesiyle bu bilgisayarların fiyatlarının azalması beklenmektedir, bu durum bu teknolojinin yaygınlaşmasına olanak sağlayacaktır ve su şebekelerindeki suyun kalitesinden tutun kandaki yağ ve şeker oranının ölçümüne kadar kullanılabilecektir.