Rutubeti Gidermenin Yolları
Evlerde sık bir şekilde karşımıza çıkan ve büyük rahatsızlık veren sorunlardan birisi de rutubettir. Rutubet, pencere, duvar ve diğer eşyalara zarar verirken insan sağlığını da tehdit etmektedir. Ayrıca ortaya çıkardığı kötü görüntü de cabasıdır.
Rutubet dediğimiz durum ortam havasında bulunan nemin soğuk yüzeylerde yoğuşması, akabinde sıvılaşması neticesinde dış ortamdan iç ortama su sızmasıyla ortaya çıkmaktadır. Nemli ve ıslak olan bu yüzeylerde rutubetin ortaya çıkmasındaki etken küf mantarlarıdır. Burada küf mantarları hızla çoğalır. Önlem alınmadığı takdirde ise giderek kalınlaşan bir tabaka ortaya çıkar.
Rutubete Nasıl Engel Olabiliriz?
Rutubet için önlem alınmak isteniyorsa öncelikle duvarlarda sızıntıya sebep olabilecek delik ve çatlakların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer çatlak ve delik gözlemleniyor ise bunlar düzeltilmelidir.
Rutubete karşı alınabilecek en kayda değer önlem evlerde ısı yalıtımı yapılmasıdır. İç ve dış cephe mantolama, alçı tavan, dekoratif yalıtım kaplama, ısı yalıtım boyası vb. uygulamalar ile duvarlardaki ısı kayıpları en aza indirilebilir.
Duvar ve tavanlardaki sıcaklık farklılıkları rutubet oluşumunu tetikleyen bir unsurdur. Şayet daha önceden yapılmış ise rutubetli bölgelerdeki yalıtım uygulaması ile ilgili yapılmış hatalar tespit edilerek onarılabilir.
Yalıtım ile alakalı önlemlerin dışında iç ortamdaki nem oranının da kontrol altına alınması rutubeti önlemek açısından önemlidir. Rutubet sorunu görülen yerlerde çamaşır kurutmamaya özen gösterilmelidir. Mutfakta yemek yaparken mutlaka aspiratör çalıştırılmalıdır. Bu şekilde nemi tahliye etmek mümkündür.
Banyo haricinde diğer odaların da sıklıkla havalandırılması gerektiği unutulmamalıdır. Rutubet görülen odalardaki fazla nem, bazı nem alıcı cihazlar yardımı ile giderilebilmektedir.