7. Ay Gebelik
Hamileliğin ilk 6 aylık zorlu dönemi geride bırakıldıktan sonra 3. trimester dönemi olan 7. ay gebeliği başlar. Doğumun gerçekleştiği bu dönem yorgunluk hissinizin, sırt ve bel ağrılarınızın arttığı bir dönem olacaktır. Hormonlar 7. ay gebelik döneminde değişmeye başladığı için vajinal akıntılarda da gözle görülür bir artış yaşanmaya başlar. Bu sebeple pamuklu iç çamaşırlarının giyilmesi hijyenin sağlanabilmesi açısından önemlidir.
El ve parmak bölgelerinde kasılmalar ve ağrılar hissedebileceğiniz bu dönem gebelik zehirlenmelerine dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.
Hangi Belirtiler Tehlikelidir?
Sabahın erken saatlerinde el, ayak ve yüz bölgenizde şişiklikler, hızlı kilo artışı, sık sık ortaya çıkan baş ağrıları, görme bozuklukları ve yüksek tansiyon gibi belirtiler yaşamaya başladığınız takdirde vakit kaybetmeden doktorunuza gitmelisiniz.
Büyümeye devam eden rahminizde Braxton Hicks adı verilen düzensiz kasılmalar da meydana gelebilir. Bacaklarda kramp, varisler, basur, kaşıntı, cilt çatlakları, bel ağrıları, ayaklarda ödem, mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler 7. ay hamilelik döneminde sık sık görülen şikayetlerdir.
Yapılması Gereken Testler Nelerdir?
Gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında halk arasında ekerli su testi olarak adlandırılan test yaptırılmalıdır. Ağız yolu ile alınan 50 gr. ile 1 saatlik glukoz testi yapılmalıdır. Glukoz taraması testi 140 mg / dl’den fazla olan hamile kişilere 100 gr. glukoz ile 4 saatlik yükleme testi olarak yapılır. Elde edilen sonuçlara göre gebelerde şeker hastalığı olup olmadığı tespit edilmektedir. Tanı konulduktan sonra sonuçlar göz önünde bulundurularak tedavi gerekli görüldüğü takdirde başlanır.
Hamilelikte kan uyuşmazlığı sıkıntısı yaşıyorsanız, yani anne adayı olarak kan grubunuz Rh negatif ise vücudunuzda bebeğinizin kanını etkileyecek antikorların önüne geçebilmek için Rh immunglobülin aşısı yaptırmanız gereklidir. Bebeğinizin kan grubu da Rh pozitif ise, doğum sonrasında tekrar Rh immuglobülin aşısı yaptırmanız gereklidir. Adet döneminde yaşadığınız kasılmalar hamileliğinizin bu döneminde aşırı oluyor ise erken doğum riskini göz önünde bulundurarak vakit kaybetmeden doktorunuz ile görüşmelisiniz. Bu tür durumlarda gerekli olursa vajinal muayene yapılarak sonuçlar elde edilebilir.